Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

In de maand april kocht ik weer veel te veel boeken en ik moet eens een manier vinden om minder boeken te kopen, want ik blijf het herhalen aan het tempo dat ik boeken koop, lees ik helemaal niet. En ik ben zeker nog jaren zoet met al die boeken, maar er blijven maar steeds boeken verschijnen, dus ik denk dat het een kwestie is om de keuzes te beperken tot wat ik écht wil lezen en niet at random boeken te kopen. Dit kan ik dit jaar als werkpuntje gebruiken, zodat ik gerichter boeken koop en minder geld uitgeef aan boeken en zo meer kan sparen.

Om te beginnen bracht ik een bezoekje aan de Fnac en kocht ik de volgende boeken: Vanaf nu wordt alles beter van Maartje Willems, Introvert van Marti Olsen Laney en Het zusje van de buurvrouw van Margot Vanderstraeten.

 

Maartje Willems-Ik wil me nergens mee bemoeien@9.inddSinds Oprah stopte met haar show, wist Maartje niet meer waar ze terecht kon voor goed advies; ze besloot zelf een boek te schrijven Eerlijk, grappig en ontwapenend, voor de liefhebbers van Georgina Verbaan en Japke D. Bouma Waarom verstop je eten voor jezelf? Waarom zit iedereen om de drie maanden in een vorm van persoonlijke crisis? Waarmee vul ik in godsnaam mijn Instagramaccount? Hoe ga ik om met sociale verplichtingen? En moet ik een auto kopen of blijf ik sukkelen met de NS? We wonen in een eerstewereldland, we staan steevast bovenaan in de lijst van gelukkigste volken ter wereld, maar toch zijn er nog allerlei grote en kleine vraagstukken waar we regelmatig tegenaan lopen. Maartje Willems beschrijft in haar boek Vanaf nu wordt alles beter de vele momenten in haar leven waarop ze even met de handen in het haar zit. De vraagstukken die ze in haar boek beschrijft leiden tot tal van hilarische ontdekkingen, praktische oplossingen en weggeredeneerde problemen (die je eigenlijk met goed fatsoen geen problemen zou kunnen noemen, hooguit hinderlijke hobbels op een op zich goed aangelegd wegdek).

 

IntrovertMarti Olsen Laney schreef met Introvert een boek boordevol tips waarmee introverte persoonlijkheden hun voordeel kunnen doen: beroepskeuze, communicatie en relaties, omgaan met gedachten, angsten en frustraties en spirituele ontwikkeling passeren de revue. Ook voor ouders, partners, leidinggevenden en hulpverleners is hier veel bruikbare informatie te vinden. Laney brengt de kracht van de introverte persoonlijkheid zeer overtuigend voor het voetlicht.

 

 

Het zusje van de buurvrouwMargot Vanderstraeten schrijft met ‘Het zusje van de buurvrouw’ de vierde Te Gek!?-novelle

In opdracht van Te Gek!? schreef Margot Vanderstraeten een verhaal rond het thema ‘signaalherkenning’ bij psychische problemen. Ze koos voor anorexia. Dit verhaal is geënt op gesprekken met patiënten, hun familieleden en hun hulpverleners.

“Een verhaal in 36 kilo’s.” Zo omschrijft Margot Vanderstraeten de novelle die ze schreef in opdracht van Te Gek!?.

Louis en Zaida zijn buren. Hoewel beide twintigers al meer dan een jaar naast elkaar wonen, hebben ze geen contact. Tot een lekkende waterleiding daar verandering in brengt. De tongen komen los, maar over hun privéleven zijn ze beiden erg gesloten. Zaida, die Marokkaanse roots heeft, zwijgt nadrukkelijk over haar familie, Louis, die homo is, praat liever over eten. Wanneer Zaida halsoverkop naar het buitenland vertrekt, laat ze Louis achter met een koekjesdoos vol herinneringen aan haar overleden zusje Nadja. Hij duikt in de vele grote en kleine gevechten die ze voerde: binnen haar familie, tegen de vooroordelen, maar vooral ook tegen zichzelf.

Margot Vanderstraeten ademt verhalen. Los van haar werk als journaliste schreef ze vijf romans en twee interviewboeken. Van haar jongste non-fictie roman Mazzel tov (Atlas Contact), werden inmiddels al meer dan 36.000 exemplaren verkocht.

Ook in Het Paard van Troje kocht ik enkele boeken, namelijk De gulheid van de zeemeermin van Denis Johnson en Sisu van Joanna Nylund.

 

De gulheid van de zeemeerminVijfentwintig jaar geleden verscheen van Denis Johnson Jezus’ zoon, dat door de pers met enige regelmaat wordt genoemd als de belangrijkste en invloedrijkste verhalenbundel van een hele generatie. Vlak voor zijn dood in mei 2017 rondde Johnson de verhalen in De gulheid van de zeemeermin af. Na het schrijven van vele romans, betekende dit de terugkeer naar de vorm die hem een van de belangrijkste schrijvers van Amerika maakte. Hoewel de thematiek nieuw is – hij schrijft over vergankelijkheid en de onverwachte manieren waarop levens van koers kunnen veranderen – is de stijl nog altijd onmiskenbaar de zijne. Deze krachtige verhalen behoren zonder twijfel tot zijn allerbeste werk.

 

 

SisuDe Finnen zijn één van de gelukkigste volken op aarde. Waarom? Omdat ze Sisu (spreek uit ‘sie-soe’) hebben.

Bij sisu draait het allemaal om je innerlijke kracht, doorzettingsvermogen en moed. Ondanks alles wat je in je leven tegenkomt, ga uit van de kracht in jezelf om het te overwinnen en een positief en gelukkig leven te leiden. Die kracht vertaalt zich voor Finnen in hoe ze omgaan met de natuur, klimaat, relaties, werk, voeding, communicatie, gelijkheid tussen man en vrouw, opvoeding, onderwijs. Door jouw sisu te vinden kun je:

• De uitdagingen die je in je leven tegenkomt, dapper en vastberaden tegemoet treden
• Je eigen doelen bepalen en deze met kracht najagen
• Beter met anderen communiceren en effectief conflicten oplossen
• Je uithoudingsvermogen verbeteren en fitter worden
• De kracht van de natuur ervaren
• Oprecht handelen en vechten voor waar je in gelooft

het Deense hygge gaat over stijl, interieur en gezelligheid en het Zweedse lagom leert je over de balans van het leven. Sisu gaat over het vinden van de kracht in jezelf.

Joanna Nylund is geboren en getogen in Finland. Nadat ze Engelse literatuur studeerde en een aantal jaar in Engeland woonde, is ze gaan werken als vertaler, journalist, copywriter en fotograaf. Joanna schrijft regelmatig voor thisisFINLAND en Scan Magazine.

Ook aan de Standaard Boekhandel bracht ik een bezoekje en kocht ik er de volgende boeken: De macht van Naomi Alderman, Mythos van Stephen Fry, De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown en Vrouw of vos van David Garnett.

 

 

De machtIn De macht van Naomi Alderman ontdekken vrouwen overal ter wereld dat zij de kracht bezitten. Met de minste vingerbeweging kunnen ze folterende pijnen veroorzaken, en zelfs doden. Ineens beseft iedere man op aarde dat hij de macht niet meer in handen heeft. De Dag van de Meisjes is aangebroken – maar waar houdt het op?

 

 

 

 

 

Mythos

Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies; de Griekse mythen en sagen zijn wilder en woester dan het leven zelf. Deze verhalen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. De oude Grieken inspireerden onder anderen Shakespeare, Michelangelo, James Joyce en Walt Disney. In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athena, we zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, we huilen met koning Midas en we jagen met de even beeldschone als meedogenloze Artemis. Stephen Fry haalt deze verhalen op uit de oudheid en geeft ze hun welverdiende plek in onze moderne tijd.

 

De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown beschrijft in haar boek wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?

We verwachten van onszelf en van anderen dat we elke dag de schijn ophouden om anderen te laten zien hoe goed we alles voor elkaar hebben. Kwetsbaarheid is een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheid en risico’s. Toch zegt Brené Brown dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde.

Ze moedigt de lezer in De kracht van kwetsbaarheid aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan.

 

Vrouw of vosDe pasgetrouwde Richard en Silvia Tebrick maken een wandeling rond hun landgoed. Hij wil de jacht zien. Zijn vrouw heeft niet zoveel met jagen, maar volgt haar geliefde echtgenoot. Wanneer de jachthonden voorbij zijn en Richard omkijkt naar zijn vrouw, ziet hij haar niet meer: waar Silvia stond, staat nu een kleine, felrode vos die hem geschrokken aankijkt. Wat kan Richard anders doen dan zijn vrouw mee naar huis dragen, verstopt in zijn mantel zodat niemand haar gruwelijke transformatie ziet? Hij stuurt het personeel weg, en schiet zijn honden achter in de tuin dood. Want deze vos is zijn vrouw, en hij zal haar beschermen tegen elk gevaar. Hij kleedt haar in haar favoriete jurken, voert haar thee en biscuits en verzint een techniek waardoor ze hun kaartspelletjes kunnen blijven spelen. Hij houdt van haar, hoe ze er ook uitziet. En toch begint hij te twijfelen. Hoeveel van zijn vrouw is er eigenlijk nog over, nu ze iets te gretig achter de eenden aan begint te rennen, nu haar tafelmanieren zienderogen achteruitgaan en ze niet langer naast hem, maar aan het voeteneinde of zelfs onder het bed slaapt? Hoe kan hij zijn liefde nog uiten, nu zij zelfs tunnels in de tuin graaft om aan hem te ontsnappen? Wat houdt zijn gezworen eed van echtelijke trouw nog in, wanneer zij hem trots haar nestje vossenjongen toont?

David Garnett verblufte de wereld in 1922 met dit fabelachtige debuut, waarin humor en tragiek op meesterlijke wijze verenigd zijn. Zoals de wonderlijke metamorfose van Silvia Tebrick, werd Garnett na publicatie van Vrouw of vos van de ene op de andere dag een sensatie, en hij zou zich voortaan in het middelpunt van de Londense literaire leven bevinden.

Op het werk kocht ik ook een drietal boeken: Zuivering van Tom Lanoye (reeds in december gekocht, maar hier niet vermeld), Code Rebecca en Door het oog van de naald van Ken Follett.

 

Zuivering‘Niemand zal ooit mijn misdaad kennen. Indien het al een misdaad is. Ik voel spijt en schaamte, maar geen schuld. En er blijven hoe dan ook geen sporen. Tenzij je twee graven zonder zerk of kruis een spoor zou willen noemen, in dit tijdvak waarin andermaal niet op een lijk meer of minder wordt gekeken. De Middeleeuwen lopen nimmer af.’ Gidon Rottier is een einzelgänger met een spraakgebrek en een bizar beroep. Hij maakt huizen schoon na branden, overstromingen of bloederige zelfmoorden. Zijn nieuwe collega, een vluchteling genaamd Youssef, redt hem het leven. In ruil belooft Gideon de zorg op zich te nemen van Youssefs gezin – moeder, dochter en zoontje. Youssef wil voor hen opnieuw een veilig onderkomen zoeken. Dit keer buiten Europa, dat met de dag vijandiger en gewelddadiger wordt. Terwijl zijn vertrokken collega steeds minder van zich laat horen, moet Gideon samenleven met een gezin waar hij nooit om heeft gevraagd en dat hem tot wanhoop drijft. Zuivering is een Lanoye pur sang: virtuoos van taal en bevolkt met onvergetelijke personaged die elkaar bekampen en beminnen, tegen de achtergrond van ‘een versleten en uiteenvallend continent’.

 

Code RebeccaSpannende spionagethriller die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog In totaal werden van Ken Folletts boeken bijna 400.000 exemplaren verkocht in Nederland en Vlaanderen De Duitsers kennen hem als De Sfinx, anderen als Alex Wolff, een Europese zakenman. Als uit het niets duikt hij op vanuit de woestijn, gewapend met een radio, een dodelijk mes en een exemplaar van Daphne du Mauriers Rebecca. Noord-Afrika, 1942. Het leger van veldmaarschalk Rommel lijkt onverslaanbaar. Alex Wolff is zijn geheime wapen, een briljante spion die in Caïro inlichtingen vergaart bij de Britten. Zijn methode is zo oud als de wereld: terwijl buikdanseres Sonja de Engelse officieren verleidt met haar sensuele act, gaat Wolff op zoek naar informatie, die hij aan Rommel doorspeelt via een ingewikkelde code in de roman Rebecca. Maar dan keert zijn eigen methode zich tegen hem: Sonja blijkt niet de enige beeldschone jonge vrouw die als dubbelspion wordt ingezet… De pers over Code Rebecca ‘Opwindende, zeer gedetailleerde thriller gebaseerd op ware gebeurtenissen.’ Sunday Times ‘Briljant. Zo veel avontuur laat je ademloos achter.’ Time.com ‘Grandioos, bloedstollend, de hit van het jaar.’ People

‘Van de openingsscène tot aan de geweldige climax; Ken Follett levert de spanning die de lezers van hem gewend zijn.’ Los Angeles Times

 

Door het oog van de naaldApril 1944. Dubbelspionnen, misleidende radioberichten, namaakbarakken, imitatievliegvelden en geruchten over een niet-bestaande vloot vormen de ingrediënten van een briljante afleidingsmanoeuvre die de Duitsers ervan moet overtuigen dat de invasie niet in Normandië, maar bij Calais zal plaatsvinden. Eén man echter kent het geheim. Hij luistert naar de codenaam Die Nadel. Als de Engelse contraspionage een meedogenloze klopjacht op hem opent, verandert dit ook het leven van de onschuldige bewoners van een afgelegen rotseilandje in de Noordzee. De nietsvermoedende oude schaapherder, de invalide man, de jonge vrouw en het kind: zij vormen van de ene op de andere dag, de vitale schakels in een keten van niet te stuiten gebeurtenissen.

In de Walry bestelde ik een aantal boeken vooral met het oog op mijn artikel over bibliotherapie dat ik wil schrijven. Hiervoor kocht ik de volgende boeken: Les livres prennent soin de nous van Régine Detambel, Remèdes littéraires se soigner par les livres van Elle Berthoud en Susan Elderkin, Ces livres qui nous font du bien van Christilla Pellé-Douël en Ces livres peuvent changer votre vie van Elodie Chaumette. Verder kocht ik er ook nog De reis van Nils Holgersson van Selma Lagerlöf, Lampje van Annet Schaap, Natuurlijk van Jan Terlouw en De hoed van Federico van Marijke Arijs.

 

Les livres qui prennent soin de nousPar le rythme et la musicalité de leurs phrases, l’ordre de leur syntaxe, le toucher sensuel de leur papier, les livres nous soignent et nous apaisent. Au fil de l’enveloppant mouvement de l’écriture et de la lecture se dispense en effet un sens toujours renouvelé capable de nous arracher à nous-mêmes et à nos souffrances. Dans la détresse physique ou psychique, dans le handicap ou la grande vieillesse, le livre ranime. Face à la double menace de la passivité et de la perte d’autonomie, la lecture a le pouvoir de relancer le désir en nous-ce qui est l’objectif de toute bibliothérapie digne de ce nom. Tandis que fleurissent les salons de “développement personnel” et les premières thèses de médecine sur le pouvoir des livres, Régine Detambel, kinésithérapeute de formation et écrivain, montre que la littérature en tant que “remède” doit se défier tout autant du pouvoir médical que des lieux communs du bien-être de masse.

 

Remèdes littéraires Se soigner par les livresVous souffrez d’agoraphobie, de la crise de la quarantaine, d’une jambe cassée ou d’un chagrin d’amour ? Sachez qu’un livre peut avoir l’effet d’un prodigieux médicament, voire vous sauver ! Vous en doutez ? Essayez plutôt… Vous trouverez ici les meilleurs romans adaptés à votre cas. Garantis sans effets secondaires, ils vous permettront de traiter les pathologies telles que : abandon, alcoolisme, calvitie, rage de dents, mal de dos, harcèlement, hémorroïdes, insomnie, jalousie, ménopause, obésité, rhume des foins, solitude, et bien d’autres ! Adaptés à la sensibilité française par le journaliste littéraire Alexandre Fillon et enrichis par les conseils de vrais libraires, ces Remèdes littéraires proposent un parcours vivifiant et tonifiant dans l’histoire de la littérature mondiale.

 

Ces livres qui nous font du bien

 Lectrice passionnée et passionnante, Christilla Pellé-Douël nous invite à découvrir ces livres qui nous font du bien : Ceux qui éloignent les bêtes féroces dans la jungle de notre esprit ; Ceux qui allument un feu de joie dans le sous-bois de notre inconscient ; Ceux qui nous rendent libres ; Ceux qui nous rendent forts ; Ceux qui nous font pétiller ; Et ceux qui nous rendent amoureux… Avec les conseils de lecture de Douglas Kennedy, Lionel Duroy, Jean-Pierre Winter, Alix de Saint-André, Jean-Claude Carrière, Boris Cyrulnik, Jean-Louis Servan-Schreiber, Isabelle Sorente et Axel Kahn.

 

Ces livres peuvent changer votre vieAnna Gavalda et Gilldes Legardinier, Stephen King, Amélie Nothomb et Maupassant, Alain-Fournier, Gary, Goscinny & Uderzo, Roald Dahl ou Victor Hugo : ils sont tous là, en ordre de marche, pour consoler d’un vilain cafard du dimanche soir, apprivoiser la perte d’un être cher ou comprendre les complexes rapports humains dans l’entreprise. Elodie Chaumette, psychologue clinicienne et chroniqueuse littéraire à France Culture, propose ses prescriptions de lecture pour les maux de la vie, petits et grands, nous ouvrir sur ces mondes minitature qui commencent à la page de titre et s’achèvent au point final, mais aussi nous ouvrir les yeux sur le vaste monde dont tous ces livres sont le reflet, plus ou moins compris, plus ou moins accepté.
La vie n’est pas comme dans les livres, mais sans les livres, que serait la vie ?

 

Nils Holgerssons underbara resa genom SverigeEen klassiek Scandinavisch verhaal over de ganzenhoeder Niels en zijn reis met de wilde ganzen.

Niels is heel vervelend en daarom wordt hij heel klein: een kabouter! Hij vliegt mee met een troep wilde ganzen. En dan beleeft hij de meest fantastische avonturen!

 

 

 

 

 

 

LampjeDit is een verhaal over de zee.
Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.
Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

 

 

NatuurlijkGeboren in een boerendorp op de Veluwe, groeide Jan terlouw op tussen de natuur. Hij klom in bomen, bestudeerde bijenvolken en hielp kalfjes geboren worden. Natuur werd voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie, door de schoonheid, de variatie en het mysterie ervan. Nog altijd vindt hij Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. Het tijdperk van het Antropoceen is aangebroken: het menselijk handelen heeft een bepalende invloed op de toestand van de aarde. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen. ‘Natuurlijk’ is een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties. De Boekenweek 2018 is van zaterdag 10 tot en met zondag 18 maart. Het Boekenweekessay is van Jan Terlouw.

 

 

De hoed van FedericoSpanje telt tal van personages én schrijvers met een mythisch gehalte. Personages ontsnappen uit een boek, groeien uit tot mythen en veroveren een plaats in de echte wereld. Marijke Arijs zocht hen op in hun vertrouwde omgeving. Ze speurde onder meer naar Don Quichot in La Mancha en naar Don Juan in Sevilla, ging de schelm Lazarillo de Tormes achterna, volgde de legendarische El Cid van Burgos naar Valencia en verdwaalde in het Madrid van de Gouden Eeuw. In Granada zocht ze naar de resten van Federico García Lorca, in Catalonië naar sporen van George Orwell. De reis eindigt in het Barcelona van Carlos Ruiz Zafón. Niet de schrijver, maar de mythe geeft de route aan op deze fascinerende reis naar de highlights en hotspots van literair Spanje.