Tags

,

If Beale Street Could Talk wordt nu al getipt als beste film van het jaar en we zijn nog maar januari! In de film krijgen we het liefdesverhaal van Clementine ‘Tish’ Rivers (KiKi Layne) en Alonzo ‘Fonny’ Hunt (Stephan James) te zien. Tish en Fonny kennen elkaar al van toen ze klein waren en hun liefde voor elkaar werd met de jaren sterker en sterker. Op een dag echter wordt Fonny valselijk beschuldigd van verkrachting en niet veel later, wanneer hij in de gevangenis zit, blijkt Tish zwanger te zijn van hem.

Onvoorwaardelijke liefde

Ondanks al die tegenslag, laat Tish Fonny niet vallen, want ze gelooft in zijn onschuld. De moeder van Tish, Sharon, gespeeld door Regina King, reist zelfs helemaal naar Puerto Rico, waar het slachtoffer zich bevindt om zijn onschuld te bewijzen. In de film wordt er continu gewisseld tussen het heden en het verleden, begeleid door een voice over, wat de puzzelstukjes van het hele verhaal ineen laat vallen. Niet alleen de flashbacks, maar ook de scherpe dialogen, zoals wanneer Tish haar zwangerschap aankondigt bij haar familie en zij daarop de schoonfamilie uitnodigen dragen bij tot de sfeer in de film.

Racistisch Amerika

Maar niet enkel deze aspecten spelen een belangrijke rol in de film, ook het verschil tussen de diverse rassen en de rassenhaat in Amerika wordt aan de hand van bepaalde gebeurtenissen in de film sterk benadrukt. Zo wordt Tish op een gegeven moment aangenomen in een parfumerie en daar blijkt dat de zwarten haar met respect behandelen in tegenstelling tot de blanke winkeliers. En ook de zoektocht naar hun loft blijkt weinig succesvol te zijn omdat ze zwart zijn. Maar ook de beschuldiging van de verkrachting door Fonny is hierop gebaseerd, want hoewel de reconstructie van de verkrachting met haken en ogen aan elkaar hangt, toch kan niemand de onschuld van Fonny bewijzen. Het verhaal van de verkrachting is namelijk zo goed als onwaarschijnlijk en de advocaat die hem helpt, blijkt in het begin weinig geïnteresseerd in hun zaak, maar wanneer hij de verbetenheid ziet van Tish, bijt hij zich in de zaak vast en kan hij rekenen op het misprijzen van zijn collega-advocaten. Deze film is dus niet enkel een romantisch liefdesverhaaltje, maar zit vol nuances en subtiliteiten over het Amerika van vroeger en nu wat betreft het rassenverschil.

Boekverfilming

If Beale Street Could Talk is een prent van de regisseur Barry Jenkins, die zijn debuut maakt met de film Moonlight (2016), waarmee hij de Oscar voor beste film in 2016 won. Dit is tevens een boekverfilming naar het gelijknamige boek van James Baldwin uit 1974. Ik kan geloven dat het boek toentertijd een realistische weergave was van het zwarte Amerika, maar ook nu blijken het boek en de film nog zeer actueel te zijn. De film werd reeds voor tal van prijzen genomineerd en sleepte ook al een aantal prijzen in de wacht: National Board of Review top 10 films, beste actrice in bijrol, beste bewerkte scenario/ New York Film Critics Circle beste actrice in bijrol, Golden Globes beste actrice in bijrol/ Critics Choice Award beste bewerkte scenario en beste actrice in bijrol en is ook genomineerd in de categorieën beste bewerkte scenario en beste muziek voor de komende BAFTA Awards. En wie weet wordt deze film wel genomineerd voor een oscar, want dat is die zeker waard!

Algemene info

Regie

Barry Jenkins

Scenario

Barry Jenkins, James Baldwin

Cast

Stephan James, Regina King, KiKi Layne

Productie

VS 2018

Taal

Engels

Duur

1u 59 min