Tags

,

Kadoke werkt als psychiater in de suïcidepreventie. Zijn job is eigenlijk zijn leven, want daarnaast zorgt hij voor zijn moeder die zorgbehoevend is, waar hij ook veel tijd en werk in steekt. Wanneer de thuiszorg uit zijn huis vlucht, omdat hij zich vergrijpt aan een van de verzorgsters, moet hij op zoek naar een nieuwe verzorgster, die hij vindt in een psychiatrische patiënte, Michette, waarop bizarre situaties volgen.

Arnon Grunberg beschrijft in Moedervlekken de relatie tussen moeder en zoon, maar ook tussen verzorgster/dokter en patiënt. Al deze relaties zijn geënt op een grote afhankelijkheid van elkaar, wat soms zorgt voor vreemde situaties. Zo komt het ‘geheim’ van zijn moeder in het begin van het boek al snel aan het licht en wil Michette koste wat het kost dat Kadoke niet zonder haar kan, terwijl Kadoke enkel een ‘alternatieve therapie’ aanbiedt. Moedervlekken is een roman over relaties en hoe die ervoor zorgen dat mensen niet meer zonder elkaar kunnen.

De lezer stelt ook in vraag wat ‘normaal’ nu eigenlijk is en vraagt zich ook zeker af of alles wat er in de roman gebeurt ook wel kan en mag, want met deze grens speelt Grunberg in dit verhaal. Net zoals hij dweept met het absurde, want bij de meeste situaties zouden echte psychiaters waarschijnlijk wel eens hun wenkbrauwen fronsen. Maar juist doordat hij met die grens speelt tussen wat kan en niet kan, wordt de lezer constant getriggerd om steeds verder te lezen. Moedervlekken is een roman dat intrigeert, dat je op een of andere manier begeestert en je laat je mee leiden in de zorgvuldig uitgedachte weg die Grunberg voor zijn lezers heeft uitgestippeld om zo toch zo snel mogelijk die laatste bladzijde omgeslagen te hebben en te weten hoe het verhaal eindigt.

Moedervlekken

Arnon Grunberg

9789048838936

Lebowski

04/09/2019