Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2019 was niet zo’n goed leesjaar. Ik heb bepaalde periodes niet veel tot niet gelezen. Ik heb desondanks toch 22 boeken gelezen, wat wel een mooi aantal is voor het feit dat ik het lezen soms gewoon gelaten heb. 2019 was een heel druk jaar, maar ook wel een moeilijk jaar door omstandigheden, waardoor ik minder tijd had om te lezen of waardoor ik mijn hoofd niet vrij kon maken om veel te lezen. Dit zorgde natuurlijk voor veel stress, want lezen is eigenlijk iets waar ik rustig van word en weer tot mezelf kan komen. Het jaar was goed gestart, maar ik heb bijlange aan niet alle voornemens van 2019 kunnen voldoen om het tot een goed einde te brengen.

Mijn voornemens van 2019 en het (niet) slagen ervan:

 1. Mijn Reading Around The World Challenge starten: Niet geslaagd. Halverwege het jaar begon ik mij opeens af te vragen waarom ik een Reading Around The World Challenge zou beginnen, als er nog zoveel van eigen bodem is om te lezen. Daarom lag in de tweede helft van het jaar de nadruk meer op werk van België en Nederland. Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik met deze challenge zal doen, maar ik denk dat ik het momenteel even op on hold zet.
 2. De blog onderhouden: Niet geslaagd. Ik heb eigenlijk bitter weinig aan de blog gedaan. Gewoon omdat ik sommige maanden zelfs helemaal niets gelezen had en ik ook ergens in het begin van het jaar besloten had om de blog wat links te laten liggen en mij meer te concentreren op Goodreads en andere sociale media om mijn recensies op te posten. Nu zou ik toch nog graag mijn blog willen hervatten en het beter onderhouden.
 3. Klassiekers lezen: Niet geslaagd. Ik heb slechts twee klassiekers gelezen: The Handmaids Tale van Margeret Atwood en Frankenstein van Mary Shelley. Dit vind ik wel spijtig, want ik heb de indruk dat ik die Literatuur met een grote L wel kan smaken, dus ik ga hier volgend jaar mijn beste beentje proberen voor te zetten.
 4. Lezen in andere talen dan het Nederlands: Niet geslaagd. Ik heb slechts twee boeken in het Engels gelezen en dat is het. Niets in het Frans, Spaans of Zweeds. Volgend jaar beter!
 5. Minstens 35 boeken lezen: Niet geslaagd. Ik heb slechts 22 boeken gelezen, wat eigenlijk wel nog veel is voor het feit dat ik niet zo’n denderend leesjaar had.
 6. Nadruk op de inhoud in plaats van de kwantiteit: Geslaagd. Ik denk wel dat ik mooie boeken gelezen hebben, die mij zeker geboeid hebben. Dus ik vind dat dit puntje wel geslaagd is.
 7. Minder online zijn en meer lezen: Niet geslaagd. Ik heb veel op Facebook en Instagram gezeten tijdens het jaar alhoewel ik de indruk heb dat het de laatste tijd wel wat verminderd is, gewoonweg omdat het te druk is. Misschien toch een werkpuntje voor volgend jaar?
 8. Genieten: Deels geslaagd. Ik heb graag gelezen wat ik gelezen heb, maar ik had de laatste maand toch wel wat stress omdat ik mijn vooropgesteld aantal niet zou halen, wat ook zo is, dus dit heeft er toch voor gezorgd dat ik niet echt kon genieten van het lezen. Maar nu met het einde van  het jaar in zicht heb ik daar weer minder problemen mee.

Mijn leesvoornemens voor 2020:

 1. De blog onderhouden: In 2020 wil ik hier zeker een werkpuntje van maken. Ik wil proberen meer recensies te plaatsen, ook mijn algemenere rubrieken proberen volhouden en ik wil ook wat uitbreiden: meer film en ook eens proberen gezelschapsspellen te recenseren, want daar houd ik me de laatste tijd veel mee bezig. En misschien ook wat uitstapjes bespreken die de moeite waard zijn.
 2. Klassiekers lezen: Ik ga toch weer eens proberen wat klassiekers te lezen. Ik zet mijn quotum op vijf, omdat ik denk dat dat wel haalbaar moet zijn. Maar ik ga niets op voorhand vastleggen.
 3. Lezen in andere talen dan het Nederlands: In 2020 wil ik hier zeker de nadruk op leggen. Ik wil zeker een paar boeken in het Frans en zeker ook het Zweeds lezen. Engels en Spaans ook, maar ik ben sowieso sneller geneigd om in het Engels te gaan lezen. Dus dat zal wel geen probleem zijn!
 4. Meer van eigen bodem lezen: Ik ga voor 2020 mijn Reading Around The World Challenge wat on hold zetten en proberen meer van eigen bodem te lezen, want wat heeft het nut om van alle landen proberen iets te lezen als je nog niet eens soms belangrijk werk van eigen bodem gelezen hebt. Dus hier gaat mijn focus naar in 2020.
 5. Geen quotum opleggen: In 2020 doe ik niet mee aan de jaarlijkse Hebban Reading Challenge en de Goodreads Challenge. Ik wil mezelf geen quotum opleggen omdat het één voor meer stress zorgt en twee omdat ik ergens denk dat ik meer ga lezen wanneer ik mezelf die druk niet opleg om zoveel boeken tegen het einde van het jaar te lezen. Het is een experiment dat het proberen waard is, hoop ik.
 6. Minder online zijn en meer lezen: Dit is een werkpuntje voor 2020, want ik heb in 2019 weer veel te veel op Facebook en Instagram en andere sociale media gezeten. In 2020 wil ik eruit proberen te halen wat eruit te halen valt en op sociale media zal dit niet lukken.
 7. Genieten: In 2020 wil ik er meer van genieten dan in 2019 door mezelf om te beginnen al geen druk op te leggen om een bepaald quotum te behalen. Ik denk dat dat mij al wat rustiger zal maken, dan wanneer ik constant rekening moet houden met het feit dat ik zoveel boeken tegen het einde van het jaar moet gelezen hebben. Het is in ieder geval het proberen waard.

Top 10 beste boeken gelezen in 2019

 1. The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood*****

Dystopisch verhaal, dat aantoont hoe het is om in een totalitair regime te leven. Dit zou echt kunnen zijn. Het is een verhaal dat meer doet dan gewoon een verhaal vertellen. Het toont de wreedheid van de mens, maar ook hoe de mens in opstand komt tegen zo’n dergelijk systeem.

2. Cécile van Ish Ait Hamou*****

Het thema van Cécile is illegale immigratie en hoe moeilijk het is om als vluchteling vooruit te komen en hoe ze voor alles moeten knokken. Een verhaal dat toch wel in je huid kruipt en dat je alles in een ander perspectief doet plaatsen.

3. Mazzel Tov van Margot Vanderstraeten*****

In Mazzel Tov schrijft Margot Vanderstraeten over haar periode als kindermeisje bij een joods gezin in Antwerpen. Je leert veel over de manier van leven van een joods gezin en hoe dit soms verschilt met die van een gewoon Vlaams gezin. Een verhaal dat blijft nazinderen.

4. Norwegian Wood van Haruki Murakami****

De naam Murakami behoort intussen tot de wereldliteratuur. Norwegian Wood is een verhaal over liefde, verdriet om liefde, het proberen te verwerken van moeilijke situaties en het leren loslaten. Een filmisch verhaal (het is dan ook verfilmd) dat je Japan doet zien en voelen.

5. Moedervlekken van Arnon Grunberg*****

Moedervlekken van Arnon Grunberg is een verhaal over psychiatrie en ziekte, maar vooral ook een verhaal over relaties en hoe iedereen eigenlijk afhankelijk is van elkaar en goedkeuring zoekt bij elkaar. Het is een boek dat je doet nadenken over je relatie tot anderen.

6. Vele hemels boven de zevende van Griet Op De Beeck****

Vele hemels boven de zevende is een realistisch boek. Het toont aan dat het leven niet alleen maar rozengeur en maneschijn is en dat het leven soms heel hard kan zijn. Het is een boek over schuldgevoel, misnoegen, eenzaamheid en verdriet.

7. De buitenkant van Meneer Jules van Diane Broeckhoven*****

Een klein, dun boekje dat een groot verhaal vertelt. De buitenkant van Meneer Jules behandelt een universeel thema, namelijk de dood en hoe we daar mee omgaan en het soms heel moeilijk kan zijn om afscheid te nemen van iemand die gestorven is.

8. Hars van Ane Riel****

Hars van Ane Riel is een meeslepend en spannend psychologisch verhaal dat inspeelt op het leven in afzondering in het Hoge Noorden. Het is een verhaal dat toont hoe normaal bepaalde wreedheden zijn volgens sommigen en hoe moeilijk het soms is om te weten dat het toch niet zo hoort.

9. Terug naar Neerpelt van Lieve Joris****

Vlamingen schrijven wel vaker over hun familie en verleden en zo ook Lieve Joris, maar toch schrijft ze een boeiend verhaal over de neergang van haar broer, die verslaafd was aan alcohol en drugs en hoe het van kwaad naar erger ging waar de familie ook onder leed.

10. Kamer in Oostende van Koen Peeters*****

Kamer in Oostende is een ode aan het Oostende van vroeger en nu. Een prachtig boek dat de Oostendse geschiedenis rijkelijk beschrijft. Je waant je als lezer als het ware in de straten van Oostende waarbij het boek dient als gids.

Hierbij sluit ik mijn eerste blog van 2020 af. Aan iedereen veel leesplezier gewenst in 2020!