Tags

, , , , , , , , , ,

In januari 2020 las ik drie boeken en bekeek ik twee films en één serie. Kortom, het was een goede eerste maand van het jaar. Hieronder volgt een korte indruk van de boeken die ik gelezen heb en van de films en serie die ik gezien heb.

  • Unstoppable van Tony Scott (2010)***

Unstoppable is een spannende actiefilm met een trein die onbestuurbaar op een stad afstevent en die moet gestopt worden vooraleer het de stad bereikt. Spanning ten top met Denzel Washington en Chris Pine in de hoofdrol.

  • De meeste mensen deugen van Rutger Bregman (2019)****

Rutger Bregman toont aan dat de meeste mensen deugen door oude psychologische onderzoeken te ontkrachten en door het tegendeel aan te tonen, maar hij hanteert ook mogelijkheden om burgerparticipatie en andere manieren van burgers te meer in de maatschappij te betrekken te geven als oplossing. De modale burger gaat immers niet plunderen wanneer de stad zonder stroom valt, maar de modale burger zou zoals de meeste mensen deugen.

  • Waagstukken van Charlotte Van den Broeck (2019)****

Met Waagstukken waagt Charlotte Van den Broeck zich aan haar eerste waagstuk in het essayistische proza. Dertien verhalen over architecten die blunderden met hun bouwwerk, waardoor ze zelfmoord pleegden. Deze dertien verhalen zijn doorweven met het leven van Charlotte Van den Broeck zelf en hoe het schrijven van haar roman onder haar huid kroop. Een literair pareltje waarvan men traag moet savoureren.

  • Mighty Joe Young van Ron Underwood (1998)****

Een verhaal voor dierenliefhebbers en hoe blijkt dat dieren in gevangenisschap toch niet zo gelukkig zijn en dat het beter is om hen in de natuur hun gang te laten gaan. Mighty Joe Young is een groot uitgevallen reuzegorilla die omwille van stropers naar een reservaat moet om zijn veiligheid te garanderen, maar dan komen de stropers erachter dat hij in dat reservaat zit en dan wordt het heel spannend.

  • On Earth We’re Briefly Gorgeous van Ocean Vuong (2019)*****

On Earth We’re Briefly Gorgeous is een roman dat blijft nazinderen. Ocean Vuong schreef een autobiografisch verhaal. Een moeder en grootmoeder die de oorlog in Vietnam overleefd hebben, maar die toch hun trauma’s eraan over gehouden hebben en die hun zoon soms hardhandig aanpakken. Hun zoon die homoseksueel is en verliefd is op een jongen die meer slecht is dan goed voor hem. Een roman dat de psychologie van de personages ontrafelt en dat de lezers weet te beroeren.

  • The Bridge Seizoen 1 van Björn Stein (2011)*****

The Bridge, een Zweeds-Deense serie over de Zweedse Saga Norén en de Noorse Martin Rohde die op zoek zijn naar de waarheidsverteller die achter verschillende misdaden zit, maar als het erop aankomt, blijkt dat de waarheidsverteller het op een van de rechercheurs gemunt heeft, omdat ze een verleden hebben. Een spannende misdaadreeks waarbij je op het topje van je zetel gaat zitten!