Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Februari was een vruchtbare lees- en kijkmaand. In totaal las ik 5 boeken en bekeek ik 8 films. Hieronder volgt een korte indruk van wat ik gelezen en gezien heb met het aantal sterren dat ik voor het boek of de film geef. Later is het de bedoeling dat er nog een uitgebreide recensie volgt naargelang ik daar tijd voor vind.

Flicka försvunnen van Sara Lövestam (2015)***

Om mijn Zweeds bij te houden, probeer ik af en toe eens een Zweeds boekje te lezen. Via een klasgenoot kreeg ik Flicka försvunnen in mijn handen. Het was een vrij eenvoudig boekje wat het Zweeds betreft en de verhaallijn was ook wel interessant (het is een vierdelige reeks) ware het niet dat het einde toch wel voorspelbaar en dus weinig verrassend was.

Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou (2019)*****

Naar aanleiding van de leesclub die Ish Ait Hamou geeft over zijn nieuwste boek, las ik dit boek en wat voor een boek! Het is een hoogdringend boek in tijden van racisme, polarisatie en onverdraagzaamheid. De leesclub gaf aan het boek nog meer waarde en daardoor begreep ik sommige zaken ook beter. Ish Ait Hamou deelt met dit boek veel moois met heel Vlaanderen!

Reservoir 13 van Jon McGregor (2017)****

In Reservoir 13 is er een meisje vermist in een Engels dorpje. Heel het dorp gaat op zoek naar het meisje, maar Reservoir 13 is meer dan de zoektocht alleen. Het boek beslaat 13 hoofdstukken waarbij één hoofdstuk gelijk staat aan één jaar en daarin wordt voornamelijk de levens en verwikkelingen van de dorpsbewoners verteld en het voortkabbelen van de seizoenen. Een traag boek om langzaam van te genieten.

Kom hier dat ik u kus van Griet Op De Beeck (2014)****

Het verhaal kwam wat traag op gang, maar met Kom hier dat ik u kus zet Op De Beeck met haar hoofdpersonage, Mona een ijzersterk karakter neer. Kom hier dat ik u kus gaat over de laagten en hoogten in het leven, maar vooral over niet in het gareel lopen en te doen waar je zelf achter staat. De personages evolueren naarmate het verhaal vordert en het boek raakt toch wel belangrijke thema’s zoals de dood, opgroeien in ontwrichte gezinnen, het verliezen van een job en wat het leven allemaal voor ons in petto heeft.

Groter dan een droom van Jef Aerts en Marit Törnqvist (2013)****

Groter dan een droom behandelt het universele thema de dood en hoe we rouwen over iemand die we verloren hebben. Jef Aerts brengt op subtiele wijze het thema dood ter sprake en dit begeleidt door de mooie tekeningen van Marit Törnqvist. Een boek om cadeau te geven aan jonge kinderen die leren omgaan met verlies.

Pieter Konijn van Will Gluck (2018)***

Pieter Konijn maakt zijn buurman meneer McGregor het leven zuur door zijn moestuin te plunderen, maar op een dag wordt dit fataal voor meneer McGregor. Zijn achterneef erft het huis en de bijhorende moestuin, maar of dit een betere buurman is dan meneer McGregor moet nog blijken. Een spannende film met ook veel humor.

Vaiana van Walt Disney Studios (2016)****

Vaiana gaat op zoek naar de halfgod Maui om samen Te Fiti te zoeken en de teloorgang van de eilanden te verhinderen. Walt Disney Studios zet met Vaiana een mooi verhaal neer over vriendschap, geloven in jezelf en vooral ook opkomen voor jezelf.

Little Women van Greta Gerwig (2019)*****

Een verhaal over vier zussen en hun zorgen, onenigheden, maar ook hun liefde voor elkaar. Een mooie verfilming naar het boek van Louisa May Alcott, die zeker aanzet om ook het boek te gaan lezen. Little Women won terecht de Oscar voor beste kostuumontwerp, want de kledij doet je dromen naar het Amerika van de 19de eeuw.

The Peanut Butter Falcon van Michael Schwartz (2019)****

Michael Schwartz zet met The Peanut Butter Falcon een eigenwijze, humoristische en ongelofelijke film neer. Zak heeft het syndroom van Down en zit in een bejaardentehuis omdat er elders geen plaats voor hem is. Zak wil daar echter niet blijven en loopt weg omdat hij professionele worstelaar wil worden in The Salt Water Redneck school. Tijdens zijn tocht loopt hij Tyler tegen het lijf met wie hij op weg is naar de befaamde worstelschool.

Bad Teachter van Jake Kasdan (2011)***

Cameron Diaz zet als Bad Teacher, Elizabeth Halsey, de hoofdrol neer en gaat de concurrentie aan met Amy om het hart van de nieuwe leraar, Scott (Justin Timberlake) te veroveren. Elizabeth doet er alles aan om bij hem in een goed blaadje te komen, maar kan Scott wel de liefde geven die zij zoekt. Bad Teacher is een humoristische film met een verrassende uitkomst. Zeker het kijken waard!

The Forgotten van Joseph Ruben (2004)**

Telly Paretta heeft haar zoon Sam verloren in een vliegtuigongeluk en probeert dit te verwerken, maar dit verloopt zeer moeizaam. Ze kan zijn dood met moeite verwerken als ook blijkt dat iedereen er alles voor doet opdat ze haar zoon effectief volledig zou vergeten, maar dan komt Telly erachter dat er meer aan de hand is. The Forgotten is een sciencefiction thriller, die mij niet volledig kon bekoren. Ik had liever een iets verrassender einde gehad.

The Secret van Pascal Laugier (2012)***

In The Secret ontvoert The Tall Man jarenlang jonge kinderen die spoorloos verdwijnen, maar plots blijkt dat de verpleegster Julia (Jessica Biel) hierbij betrokken is. Julia geeft haar leven om het geheim te bewaren. The Secret is een film met toch wel een aantal verrassende wendingen, die het verhaal zeer spannend maken net als het einde dat zeer onvoorspelbaar is.

The Others van Alejandro Aménabar (2001)***

Nicola Kidman speelt de rol van Grace Stewart die in een groot landhuis woont samen met haar dochter, Anne en haar zoon, Nicholas. De kinderen mogen het daglicht echter niet zien, want ze lijden aan een dodelijke huidziekte en alle deuren moeten gesloten worden alvorens een nieuwe te openen. Op een dag staan er drie personen aan de deur die zich aanbieden als huispersoneel, maar dan begint Anne geesten te zien en begint alles mis te lopen. Een spannende film met een verrassend einde!

Februari 2020 was dus een vruchtbare maand. Hopelijk gaat het in maart ook zo vlot!

Veel kijk- en leesplezier!