Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

In maart zag ik één film en las ik zeven boeken, dus al bij al is dat wel een goede maand. Het enige dat misschien valt op te merken is dat het vooral dunne boeken zijn die ik uitgelezen heb, omdat ik in maart ook een dunneboekenweekend gehouden heb omdat ik het leuk vind als het goed vooruit gaat. Dat geeft een goed gevoel, maar de boeken die ik gelezen heb waren wel interessant. Waarom ik ze interessant vond, lees je hieronder:

To Wong Foo, Thanks For Everything! Julie Newmar van Beeban Kidron (1995)***

Deze film zag ik op aanraden van en in samenzijn met mijn vriend. Het is geen film die ik zelf zou uitkiezen, maar de film heeft me wel doen lachen en ik heb me wel geamuseerd. Het verhaal is wat van de pot gerukt. Drie travestieten (waaronder Wesley Snipes en Patrick Swayze die verkleed zijn als travestieten) zijn op weg naar Hollywood om aan een schoonheidswedstrijd deel te nemen. Ze komen onderweg van alles tegen, maar dan valt de auto in panne en komen ze vast te zitten in een klein dorpje waar ieder huisje zijn eigen kruisje heeft. De travestieten zorgen echter voor kleur in het dorpje: ze stylen de dorpsbewoners en helpen ook waar nodig in het huishouden. Het is een echte feelgood movie!

De kunst van het ongelukkig zijn van Dirk De Wachter (2019)***

De kunst van het ongelukkig zijn toont aan dat het inderdaad de dag van vandaag een kunst is om ongelukkig te zijn. In de wirwar van de social media ziet iedereen er gelukkig en blij uit, maar niets is minder waar. Tegenwoordig vraagt het durf en lef om eens te zeggen dat je je niet gelukkig voelt. Dit boekje vertelt eigenlijk weinig nieuws, maar bevestigt wel wat we eigenlijk allemaal weten: dat het oké is om af en toe eens een mindere dag of periode te hebben en dat dat kan en mag. Een aanrader om in deze tijden van Instagelukkig te lezen en al dat blij gedoe op social media te relativeren.

Een smerig dier van Paul Baeten (2019)***

Een smerig dier was de Te Gek?!-novelle van 2019 en gaat over een man die depressief is. Hij heeft een auto-ongeluk, maar breekt dan zijn voet en brengt zijn dagen door bij zijn moeder en tante om te recupereren. Hij heeft een goede band met zijn dementerende tante, maar zij lijkt soms de situatie niet goed te begrijpen en scheldt hem van tijd tot tijd eens uit. Een onderhoudend verhaal dat duidelijk maakt wat depressie is en dat aantoont dat je leven door bepaalde situaties soms eens op stop gezet wordt.

De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown (2013)****

In De kracht van kwetsbaarheid maakt Brené Brown duidelijk dat het juist goed is om je kwetsbaar te tonen en dat dat je sterker maakt. Het is oké om af en toe eens een kemel te schieten en daaruit te leren. Ze toont dit aan via persoonlijke en werkgerelateerde voorbeelden. De kracht van kwetsbaarheid valt onder de categorie zelfhulpboeken, wat ik af en toe eens graag lees en is toch wel een van de betere in zijn genre die ik al gelezen heb.

Leon & Juliette van Annejet Van Der Zijl (2020)****

Leon & Juliette is het boekenweekgeschenk van 2020 en wat voor één! Aan de hand van historische feiten schetst Annejet Van Der Zijl het liefdesverhaal van Leon & Juliette die zich in tijden van de slavernij in Amerika afspeelt. Leon is een blanke man en Juliette is een zwarte vrouw, wat hun relatie niet evident maakt. Jarenlang hebben ze hun relatie kunnen verbergen totdat ze verhuizen naar Nederland, waar slavernij niet bestaat. Het verhaal is geschreven aan de hand van historische documenten die Annejet Van Der Zijl teruggevonden heeft. Het is een mooie mix van geschiedenis en liefde en hoe de liefde onoverwinnelijk kan zijn.

Hier is alles veilig van Anneleen Van Offel (2020)****

Lydia gaat naar Israël om daar haar stiefzoon, Immanuel te gaan helpen, maar wanneer ze daar aankomt, blijkt dat hij gestorven is. We worden meegevoerd in een reis door het heden en verleden en hoe alles zo ver is kunnen komen waardoor Immanuel nu gestorven is. Hier is alles veilig is een moeilijke reis die zeer beklemmend is, want Immanuels levensweg was niet zonder hobbels. Aan de hand van verhalen van zijn vriendin en vader probeert Lydia alles te reconstrueren.

I.M. van Connie Palmen (1998)****

In I.M. vertelt Connie Palmen over haar ontmoeting met Ischa Meijer en hoe dit haar leven heeft veranderd. Samen met Palmen bewandel je als lezer het liefdesparcours dat Ischa en Connie hebben afgelegd tot het noodlot toeslaat. Hun liefde voor Amerika, voor elkaar en hoe ze soms ruzie maakten, maar daarna de plooien weer gladgestreken worden toont aan hoe ze beiden voor elkaar gemaakt zijn en hoe ze in hun afhankelijkheid van elkaar toch onafhankelijk zijn. Een prachtig liefdesverhaal!

Koning van Katoren van Jan Terlouw (1971)****

Stach wordt geboren op de dag dat de oude koning sterft. Maar de koning heeft geen opvolger, dus nemen de zes ministers het hef in handen en regeren over het land. Maar Stach wil graag koning van Katoren worden en daagt de ministers uit om eender wat te doen om koning te worden en zo vervult hij zeven opdrachten opgelegd door de ministers. Slaagt Stach in zijn opzet en kan hij koning van Katoren worden? Een meeslepend avonturenverhaal voor zowel jong als oud dat tot op het einde zeer spannend blijft.

Ondertussen zijn we al bijna halverwege april, maar dat laat niet weg dat ik aan jullie een fijne leesmaand wens voor april. Het lezen gaat traag maar gestaag en in het begin van de nieuwe maand krijgen jullie weer verslag van wat ik gelezen heb tijdens deze lockdownperiode.