Tags

, , ,

De coronamaatregelen zijn aan het versoepelen, maar toch zal er deze zomer niet veel mogelijkheid zijn om naar festivals te gaan of toch zeker al niet de grote. Reizen wordt ook in vraag gesteld en verder weten we ook nog niet of andere uitstapjes zoals een dierenpark of pretpark bezoeken deze zomer mogelijk zullen zijn. Alles valt nog af te wachten wat de Veiligheidsraad de komende weken beslist, maar ondertussen wil ik jullie alvast wekelijks leuke tips meegeven over boeken, films en series en gezelschapsspellen, want we zijn in deze tijden wat meer op onszelf aangewezen wat betreft activiteiten en deze tips zijn een manier om de verveling tegen te gaan.

Mijn eerste boekentip is de hele Harry Potter reeks

Harry Potter leeft bij zijn tante en nonkel en hij krijgt van hen weinig aandacht. Tot op een dag er een brief van Zweinstein in de brievenbus valt. Zijn tante en nonkel proberen er alles aan te doen om te voorkomen dat Harry Potter een tovenaar wordt, maar wanneer Hagrid hem komt halen, gaat een hele nieuwe wereld voor hem open. Hij leert er Ron en Hermelien kennen en dat is het begin van een levenslange vriendschap. De Harry Potter reeks is veel meer dan zomaar een verhaal over hocus pocus, want het behelst universele thema’s in ons leven zoals vriendschap, familie, de dood en het daarbij horende verlies, en zoveel meer.

Ik ken weinig mensen die niet enthousiast zijn over de Harry Potter reeks en de boeken lezen ook vlot weg. Als je het jezelf iets moeilijker wilt maken, dan kan je de reeks ook in een andere taal lezen dan het Nederlands, want de reeks werd in vele talen vertaald. Dus een extra moeilijkheidsgraad kan zijn om ze in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Zweeds,… te lezen. Verder zijn er ook veel andere boeken over Harry Potter uitgegeven, zoals bijvoorbeeld de geïllustreerde versie van de reeks (dit al tot deel 4). Deze is wel niet vertaald naar het Nederlands, maar wel bijvoorbeeld in het Engels en Frans. Verder zijn er ook de boeken over Fantastic Beasts And Where To Find Them en Quidditch, boeken over de geschiedenis van magie, boeken over de films en hoe ze gemaakt werden. En tot slot zijn er ook de spin-off boeken: Harry Potter and the Cursed Child, Fantastic Beasts And Where To Find Them en het vervolg The Crimes of Grindelwald.

Dus er is een heel aanbod aan Harry Potter boeken en tegenwoordig is er ook een hele Harry Potter merchandising met bladwijzers, toverstaffen, onderzetters,… Dus ondanks het feit dat het eerste boek reeds dateert van 1997 blijft het een zeer populaire reeks! Verder zijn de films ook zeker een aanrader!

Titel: Harry Potter deel 1-7

Leeftijd: Zowel voor kinderen als volwassenen

Genre: Fantasy

Mijn Harry Potter collectie

Mijn eerste filmtip of beter gezegd serietip is The Bridge

Mijn eerste bingewatch tip is The Bridge, een Zweeds-Deense misdaadreeks met in de hoofdrol Saga Norén (Sofia Helin) en Martin Rohde (Kim Bodnia). Het begint allemaal met een lijk op de Oresundbrug, de brug die Zweden met Denemarken verbindt. Al snel blijkt dat het lijk van twee lichamen komt, een Deens lichaamshelft en een Zweeds lichaamshelft. Saga en Martin gaan op onderzoek uit en beetje bij beetje komen ze te weten wie de moordenaar is die niet enkel een politieke boodschap wil meegeven, maar hoe dichter ze bij de moordenaar komen hoe steeds meer blijkt dat er ook een persoonlijk motief bijgedragen heeft tot de moord.

De serie is heel goed omdat Martin en Saga als onderzoekspolitiekoppel zeer goed blenden. Martin is realistisch ingesteld, maar hij heeft ook zijn negatieve kanten. Zo was hij al eerder getrouwd, vooraleer hij met Mette samen was en heeft hij uit dat huwelijk een zoon, voor wie hij lange tijd geen aandacht heeft gehad. Saga aan de andere kant is wat wereldvreemd en begrijpt soms niet hoe de zaken op communicatief en relationeel vlak werken. Dus haar soms absurde gedrag maakt de serie wel zeer interessant.

Deze reeks bestaat dan ook niet enkel uit één seizoen. Er zijn ondertussen al vier seizoenen gedraaid. Ik heb slechts enkel nog maar het eerste seizoen gezien en het begin van het tweede seizoen, maar het tweede seizoen blijkt ook zeer goed te zullen worden. Alleen ben ik die met mijn vriend beginnen te bekijken, dus wanneer de coronacrisis gedaan is, kunnen we weer verder kijken naar deze serie, want niet alleen ik, maar ook hij vindt die zeer goed.

Titel: The Bridge seizoen 1-4

Taal: Zweeds-Deens

Leeftijd: Vanaf 16 jaar

Genre: Misdaadreeks

Mijn eerste gezelschapsspeltip is Cairn

De lente is aangebroken en de kinderen van Moeder Aarde moeten megalieten construeren zodat het land opnieuw kan worden betoverd met fauna en flora. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk drie megalieten te construeren met je sjamanen. De sjamanen zijn leuke miniaturen in het blauw (de zee) en in het bruin (het woud), elke speler een kleur, want dit is een typisch tweespelerspel. Door de sjamanen zo te zetten kan je het spel winnen. Ofwel zet je ze in een bepaalde volgorde waardoor een sjamaan van de tegenstander wordt verbannen (dit heet een transformatie) ofwel probeer je met één van je sjamanen aan de overkant te geraken. Wanneer je in één van de twee bewegingen slaagt, krijg je een megaliet en mag je een stap vooruit op het scorespoor. Er is echter wel één moeilijkheid, namelijk de acties en transformaties worden bepaald door welke bewegingen er open liggen. De winnende stam wordt voor de rest van het jaar door Moeder Aarde gezegend.

Cairn is een strategisch en uitdagend spel. Op de doos wordt een spelduur van 25 minuten voorgesteld, maar soms kan dit veel korter of veel langer duren al naargelang de sterkte van je tegenstander. Het is ook mooi vormgegeven door voor dit thema zeer natuurgebonden kleuren te kiezen, want het spel is zeer kleurrijk. Ook een leuk extraatje zijn de miniaturen van de sjamanen. De sjamanen zelf zijn ook zeer kleurrijk en zeer mooi en gedetailleerd gemaakt. Zelf hebben mijn vriend en ik het spel al verscheidene malen gespeeld en qua herspeelbaarheid is het spel ook telkens anders en het blijft zeer uitdagend. Ook het strategisch inzicht van beide spelers wordt aangescherpt. Dit is een spel dat enkel voor met twee spelers is, dus eigenlijk ideaal voor een koppel die samenwoont en in coronatijden een kleine, leuke uitdaging zoekt.

Titel: Cairn

Aantal spelers: 2 spelers

Tijdsduur: 25 minuten

Genre: Prehistorische fantasy, bewegen in rasters en tegellegspel

Leuke activiteit om ook te doen deze zomer is puzzelen

Naast lezen, series bekijken en momenteel geen gezelschapsspellen spelen, maar wel ernaar uitkijken om ze weer met mijn vriend te kunnen spelen, ben ik ook aan het puzzelen geslagen. De eerste puzzel die ik gemaakt heb, telde 500 stukken en die had ik op zo’n goede 24u afgewerkt. Het ging ook vrij vlot en dat gaf wel een goed gevoel, maar nu ben ik begonnen aan een puzzel van 1000 stukken en dat is toch een iets grotere uitdaging. Ik ben er nu in tussenpozen al een week mee bezig, maar hij is nog niet af.

Puzzelen heeft allerhande voordelen: het traint je cognitieve vaardigheden, het leert je probleemoplossend denken, het ontwikkelt je fijne motoriek, je traint er je hand- en oogcoördinatie mee en het geeft je ook een boost van zelfvertrouwen wanneer je de puzzel hebt afgewerkt. Het grootste voordeel in deze coronatijden is echter voor mij dat ik er heel rustig van wordt. Het is een soort van mindfull activiteit die ervoor zorgt dat je even alles vergeet en je enkel gefocust bent op het maken van de puzzel.

Ik hoop dat je met deze tips die ik wekelijks zal aanreiken je zomer kunt vullen, want zolang ik inspiratie heb, blijf ik tips geven. Aan iedereen veel lees-, kijk-, speel- en puzzelplezier en vooral blijf momenteel nog in uw kot en draag zorg voor jezelf en je geliefden!