Tags

, , , , , , , , ,

In april las ik vier boeken, bekeek ik één serie en puzzelde ik erop los. Het was al bij al een goede maand, alhoewel ik misschien graag nog iets meer had uitgelezen, maar doordat ik ben beginnen puzzelen, gaat nu niet meer al mijn tijd naar het lezen. Hieronder volgt een korte indruk van de boeken die ik gelezen heb en de serie die ik heb bekeken.

Deserteren van Annelies Verbeke (2019)***

Deserteren is één van de Te Gek?!-novelles. Dit keer geschreven door Annelies Verbeke. In Deserteren wordt hooggevoeligheid nader onderzocht. De schrijver denkt na over het schrijven, romans en hooggevoeligheid in literatuur. Aan haar zijde staan haar schaduwen Moeke Verbeke en Maarschalk Gianfranco die literaire personages en auteurs hebben uitgenodigd, namelijk Thomas Mann, Goethe, Werther, Lotte,… en samen treden ze in dialoog. Persoonlijk vond ik het een nogal chaotisch boek en kon ik met momenten niet goed volgen. Ik denk dat dit mede komt doordat ik geen van de boeken of auteurs gelezen heb van wie geregeld geciteerd wordt en volgens mij is wat achtergrondkennis van die romans en auteurs nodig. Het boek kon me niet helemaal overtuigen en verdween het thema hooggevoeligheid wat naar de achtergrond door al de verwijzingen naar auteurs en romans.

Mazzel Tov van Margot Vanderstraeten (2017)*****

Mazzel Tov las ik voor een tweede keer naar aanleiding van de leesgroep, maar het bespreken van het boek gaat toch niet door, maar ik heb enorm genoten van deze tweede lezing. Margot Vanderstraeten heeft als student gewerkt bij een joodse familie om haar appartement en levensbenodigdheden te kunnen betalen. Ze leert de familie beetje bij beetje beter kennen en vooral met de zoon Jakov en de dochter Elzira, maar ze leert ook vooral de joodse gebruiken en feestdagen en rituelen kennen. Dat laatste maakt het boek uiterst interessant, want naast haar avonturen is het boek ook een beetje een introductie tot het jodendom, want veel dingen wist ik niet. Ook interessant is dat de roman niet enkel over het verleden gaat, maar ook over het heden en hoe Margot nog steeds contact houdt met de familie. Dus het is als het ware een evolutie door de jaren van zowel de joodse familie als Margot.

Archief van verloren kinderen van Valeria Luiselli (2019)****

Een Mexicaans-Amerikaans gezin reist van New York naar Arizona op zoek naar de geschiedenis en verhalen van de Apachen. Ieder gezinslid (ze zijn met vier) neemt archiefdozen mee met daarin persoonlijke spullen. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de vrouw die terugblikt op het verleden met haar man en de kinderen, maar ze is ervan overtuigd dat deze reis hun laatste reis zal worden, want ze komt tot de vaststelling dat ze als koppel uit elkaar gegroeid zijn. Tijdens de reis wordt niet alleen teruggeblikt, maar het is ook een reis door Amerika en zijn geschiedenis, zijn muziek, zijn literatuur,… Halverwege wordt er dan van vertelperspectief gewisseld naar dat van het zoontje en wordt het ook wel heel spannend.

Luiselli weet een ijzersterk verhaal neer te zetten. Ik heb van begin tot het einde genoten van alle verwijzingen zij het geschiedenis of muziek of literatuur. De auteur speelt ook met de vertelperspectieven en het principe van verhaal binnen verhaal, dus er is heel wat gaande in het boek dan gewoon een lineair roman.

Generaal zonder leger van Özcan Akyol (2020)****

In Generaal zonder leger, het boekenweekessay van 2020, houdt Özcan Akyol een pleidooi voor het lezen an sich. Lezen is geen elitaire hobby. Er zou geen onderscheid gemaakt mogen worden tussen pulp en literatuur met een grote L. Lezen is voor iedereen en het maakt niet uit wat je leest, zolang je maar leest. Özcan maakt in zijn essay een interessant punt en weet de lezer van begin tot eind te boeien. We moeten ons niet minder of schuldig voelen als we bijvoorbeeld de boeken van Lucinda Riley lezen. Het belangrijkste is dat we lezen en dat we het leesvirus blijven verspreiden!

State Of The Union van Nick Hornby en Stephen Frears (2019)****

Louise en Tom gaan door een relatiecrisis. Louise heeft Tom bedrogen, omdat ze zich verveelde in hun relatie en omdat hun situatie wat uitzichtloos werd. Samen zitten ze samen in de pub voordat ze samen naar de relatietherapeute gaan. Daar bespreken ze wat hen bezighoudt en waarover ze het zullen hebben bij de therapeute. Alles komt aan bod en er is geen gêne. Kan de relatietherapie hun relatie redden?

Dat komen we te weten na tien korte afleveringen van tien minuten dat momenteel gratis op VRT NU te bekijken is. Het is een interessante miniserie met een lach en een traan en die ook wel benadrukt hoe er aan een relatie gewerkt moet worden en dat niet alles als vanzelfsprekend genomen moet worden.